Sposób przygotowania:
Patison nadziewany kuskusem i warzywami
Kaszę kuskus wymieszać z dwoma szczyptami curry i zalać gorącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kaszę. Patisona umyć i odciąć górę, a następnie wydrążyć środek. Patisona posmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Kurki dobrze opłukać z piachu i pokroić dość drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić chilli, smażyć po chwili dodać cebulę i smażyć, aż się zbrązowieje. Następnie do patelni dodać kurki, smażyć mieszając. Kiedy grzyby puszczą wodę dodać marchewkę chwilę smażyć, dodać fasolkę, chwilę smażyć mieszając. Na samym końcu dodać paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, całość gotować tak długo aby odparować cały płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Patisona nadziewać warzywami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godz. Zapiekanie może być być zależne od wielkości patisona.