jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Patison nadziewany kuskusem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa dla zwolenników warzyw.

Patison nadziewany kuskusem i warzywami

Składniki:

Patison nadziewany kuskusem i warzywami

 

  • kasza kuskus 2 łyżki
  • patison średni 1 sztuka
  • papryka czerwona 2 plastry
  • kurki 40 g
  • marchewka mała 1 sztuka
  • cebula duża 1/4 sztuki
  • żółta fasola 7 strąków
  • curry indyjskie 2 szczypty
  • słodka papryka 4 szczypty
  • sól do smaku 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • chilli 1 szczypta
  • olej rzepakowy 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Patison nadziewany kuskusem i warzywami
Kaszę kuskus wymieszać z dwoma szczyptami curry i zalać gorącą wodą na wysokość 0,5 cm ponad kaszę. Patisona umyć i odciąć górę, a następnie wydrążyć środek. Patisona posmarować olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Kurki dobrze opłukać z piachu i pokroić dość drobno. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić chilli, smażyć po chwili dodać cebulę i smażyć, aż się zbrązowieje. Następnie do patelni dodać kurki, smażyć mieszając. Kiedy grzyby puszczą wodę dodać marchewkę chwilę smażyć, dodać fasolkę, chwilę smażyć mieszając. Na samym końcu dodać paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, całość gotować tak długo aby odparować cały płyn. Ostudzony farsz połączyć z kaszą kuskus. Patisona nadziewać warzywami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godz. Zapiekanie może być być zależne od wielkości patisona.