Sposób przygotowania:
Patison nadziewany mięsem
Wyrośniętego patisona cienko obrać, skroić wierzchołek, odłożyć. Łyżką wydrążyć nasiona.
Przygotować mielone mięso jak na kotlety, można dodać 1 łyżkę ugotowanego na sypko ryżu.
Wydrążonego patisona osolić wewnątrz, oprószyć pieprzem, napełnić nadzieniem, przykryć skrojonym wierzchołkiem.
Ułożyć w naczyniu dodając stopiony tłuszcz i 2 łyżki wody oraz 1/2 kostki bulionowej.
Dusić około 25 minut.
Gdy patison będzie już miękki, dodać obrane ze skórki, drobno pokrajane pomidory.
Wytworzony sos podprawić śmietaną, zagotować.
Podawać z ziemniakami, posypując wszystko koprem.
Przygotować mielone mięso jak na kotlety, można dodać 1 łyżkę ugotowanego na sypko ryżu.
Wydrążonego patisona osolić wewnątrz, oprószyć pieprzem, napełnić nadzieniem, przykryć skrojonym wierzchołkiem.
Ułożyć w naczyniu dodając stopiony tłuszcz i 2 łyżki wody oraz 1/2 kostki bulionowej.
Dusić około 25 minut.
Gdy patison będzie już miękki, dodać obrane ze skórki, drobno pokrajane pomidory.
Wytworzony sos podprawić śmietaną, zagotować.
Podawać z ziemniakami, posypując wszystko koprem.