jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Patisony faszerowane mięsem.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To Ufo na talerzu to świetny sposób na zagospodarowanie kilku plastrów pieczeni , która pozostała z obiadu.

Patisony faszerowane mięsem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patisony faszerowane mięsem.

 

  • 3 niewielkie patisony (z miękką skórką)
  • kilka plastrów pieczeni wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • chili do smaku
  • parmezan do posypanie
  • pietruszka i pomidorki koktajlowe do dekoracji.
  • masło sklarowane do wysmarowania formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Patisony faszerowane mięsem.
Patisony przekrawamy na połówki (w poprzek), wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy farsz.Siekamy drobniutko mięso, dodajemy starty ser. Obieramy cebulę i ścieramy ją w cieniutkie półplasterki. To samo robimy to z papryką. Dodajemy jaja, mąkę i doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i chili. Na patisony nakładamy farsz. Smarujemy masłem formę lub półmisek żaroodporny,układamy na nim patisony i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni C) i zapiekamy około 35 minut. Podajemy patisony gorące udekorowane połówkami pomidorków i pietruszką, posypane parmezanem.
Patisony faszerowane mięsem.
Patisony przekrawamy na połówki , wydrążamy gniazda nasienne.
Patisony faszerowane mięsem.
Obieramy cebulę i ścieramy ją w cieniutkie półplasterki.
Patisony faszerowane mięsem.
Obieramy paprykę i ścieramy ją w cieniutkie paseczki
Patisony faszerowane mięsem.
Patisony wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 35 minut.

Tagi:

sery ser patison