Sposób przygotowania:
Patisony faszerowane mięsem.
Patisony przekrawamy na połówki (w poprzek), wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy farsz.Siekamy drobniutko mięso, dodajemy starty ser. Obieramy cebulę i ścieramy ją w cieniutkie półplasterki. To samo robimy to z papryką. Dodajemy jaja, mąkę i doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i chili. Na patisony nakładamy farsz. Smarujemy masłem formę lub półmisek żaroodporny,układamy na nim patisony i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni C) i zapiekamy około 35 minut. Podajemy patisony gorące udekorowane połówkami pomidorków i pietruszką, posypane parmezanem.
dża
edytaha
Agiatis
jaNina
Dzięki dziewczyny!
Co do obierania, najlepiej jeść młode sztuki,wtedy nie trzeba obierać - wystarczy przekroić. Jeśli skórka jest twarda, to obieranie go nie jest zbyt łatwe.
Gdy po nakłuciu nożykiem łatwo przechodzi przez skórkę, wtedy nie trzeba obierać. To samo dotyczy innych dyniowatych (cukinii i kabaczka)
darmiona
msewka