zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Patisony faszerowane warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste smaczne danie, może być też dodatkiem do wielu potraw. Użyłam młodych patisonów o miękkiej skórce - zjadamy ją razem z farszem.

Patisony faszerowane warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Patisony faszerowane warzywami

 

  • 2-3 średnie młode patisony o miękkiej skórce

 

 

  • 1 marchewka pokrojona w słupki

 

  • 1 cebula pokrojona w piórka

 

 

  • 150g zielonego groszku (nie z puszki)

 

  • ser mozzarella na wierzch

 

  • natka pietruszki posiekana

 

 

 

  • parę listków świeżej bazylii (może być też tymianek)

 

 

Sposób przygotowania:

Patisony faszerowane warzywami
Patisony przekrawamy na połówki, jeśli wolimy więcej farszu, to wykrawamy u góry czapeczkę, którą też zapiekamy. Wrzucamy je do dobrze osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia.Sprawdzamy widelcem, kiedy da się wbić, są już dobre. Studzimy, wykrawamy środek (jeśli są duże pestki, pozbywamy się ich, małe mogą być) który możemy dorzucić do farszu.



Siekamy cebulę i czosnek, marchewkę kroimy na słupki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i środek z patisonów. Doprawiamy. Chwilę dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy groszek i zioła. Dno naczynia skrapiamy oliwą, układamy połówki patisona, układamy farsz, a na wierzch dajemy ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
Patisony faszerowane warzywami
Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i układamy patisony z farszem

Tagi:

sery ser patison