Sposób przygotowania:
Patisony faszerowane warzywami
Patisony przekrawamy na połówki, jeśli wolimy więcej farszu, to wykrawamy u góry czapeczkę, którą też zapiekamy. Wrzucamy je do dobrze osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia.Sprawdzamy widelcem, kiedy da się wbić, są już dobre. Studzimy, wykrawamy środek (jeśli są duże pestki, pozbywamy się ich, małe mogą być) który możemy dorzucić do farszu.
Siekamy cebulę i czosnek, marchewkę kroimy na słupki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i środek z patisonów. Doprawiamy. Chwilę dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy groszek i zioła. Dno naczynia skrapiamy oliwą, układamy połówki patisona, układamy farsz, a na wierzch dajemy ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
Siekamy cebulę i czosnek, marchewkę kroimy na słupki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i środek z patisonów. Doprawiamy. Chwilę dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy groszek i zioła. Dno naczynia skrapiamy oliwą, układamy połówki patisona, układamy farsz, a na wierzch dajemy ser i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut.
zbysiowa
zufikowo
zbysiowa napisał(a):
monikaT83
zufikowo
monikaT83 napisał(a):