Sposób przygotowania:
Patisony konserwowe
Patisony umyć odciąć końce i pokroić jeśli są duze w mniejsze kawałki. Marchew i cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w mniejsze kawałki, koper umyć. Do wyparzonych słoików wrzucać kilka ziaren gorczycy, ziela, pieprzu, liść laurowy i gałazkę koperku oraz parę talarków marchwi i cebuli.Słoiki wypełniać patisonami, gdy słoik będzie zapełniony w połowie znowu dodać przyprawy, marchew, cebulę i czosnek. Na koniec również tą czynnosć powtórzyć. Z wody i octu zagotować zalewę, dodając do niej parę listków laurowych i ziele angielskie, ostudzić. Słoiki napełnić ostudzoną zalewą, szczelnie zkręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzować ok.15-20 min. w dużym garnku, wyłożyć go uprzednio ścierką, zalać zakręcone słoiki wodą.
gosia56
Triss
jest napisane w składnikach - sól i cukier do smaku. nie pisałam ilości, bo każdy woli inaczej, a sama daję na tak zwane "oko"
Triss
jest napisane w składnikach - sól i cukier do smaku. nie pisałam ilości, bo każdy woli inaczej, a sama daję na tak zwane "oko". Ale przepraszam, może być mylące to,że pominęłam to w opisie przygotowania zalewy.