Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Patisony konserwowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty przepis na smaczne patisony konserwowe.

Patisony konserwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patisony konserwowe

 

 

  • zalewa:
  • na ok. 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • ewetualnie cukier i sól do smaku
  • liscie laurowe
  • ziele angielskie

 

 

Sposób przygotowania:

Patisony konserwowe
Patisony umyć odciąć końce i pokroić jeśli są duze w mniejsze kawałki. Marchew i cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w mniejsze kawałki, koper umyć. Do wyparzonych słoików wrzucać kilka ziaren gorczycy, ziela, pieprzu, liść laurowy i gałazkę koperku oraz parę talarków marchwi i cebuli.Słoiki wypełniać patisonami, gdy słoik będzie zapełniony w połowie znowu dodać przyprawy, marchew, cebulę i czosnek. Na koniec również tą czynnosć powtórzyć. Z wody i octu zagotować zalewę, dodając do niej parę listków laurowych i ziele angielskie, ostudzić. Słoiki napełnić ostudzoną zalewą, szczelnie zkręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzować ok.15-20 min. w dużym garnku, wyłożyć go uprzednio ścierką, zalać zakręcone słoiki wodą.
Patisony konserwowe
Patisony dokładnie umyć i odkroić końce.
Patisony konserwowe
Większe egzemplarze pokroić w kawałki...
Patisony konserwowe
Cebulę posiekać w piórka, a marchew w talarki.
Patisony konserwowe
W słoikach układać patisony, marchew, cebulę i przyprawy.

Tagi:

patison