SUPERPRZEPIS

Pikantne patisony nadziewane

  • 1
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pikantne patisony nadziewane Więcej zdjęć (5)

Patisony faszerowane szynką i mozzarellą.

Składniki:

Pikantne patisony nadziewane

 

  • 3 patisony (o średnicy ok. 12 cm)
  • 50 dag mielonego mięsa z szynki
  • cebula
  • papryczka chili
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Pikantne patisony nadziewane
Z patisonów odkroić wieczko i wydrążyć pestki i większość miąższu, a środek każdego z nich obsypać solą, pieprzem i papryką. Cebulę i chili drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Miseczki z patisonów wypełnić mięsem, na każdym położyć plaster mozzarelli. Tak przygotowane patisony włożyć do garnka, wlać wrzącą wodę do połowy wysokości warzyw. Do wody dorzucić liść laurowy, ziele, suszone warzywa, czosnek i ½ łyżeczki soli. Gotować na "małym ogniu" pod przykryciem ok. 40 min.
Pikantne patisony nadziewane
Patisony nie mają jakiegoś powalającego smaku, dlatego porządnie je doprawiam
Pikantne patisony nadziewane
Z patisonów odkroić wieczko i wydrążyć pestki i większość miąższu
Pikantne patisony nadziewane
Cebulę i chili drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć
Pikantne patisony nadziewane
Miseczki z patisonów wypełnić mięsem, na każdym położyć plaster mozzarelli