SUPERPRZEPIS

Pavlova dla Adama i Ewy

  • 20
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21
Pavlova dla Adama i Ewy Więcej zdjęć (5)

20 lutego obchodziliśmy z mężem 20-tą rocznicę ślubu. Zrobiłam pierwszy raz Pavlovą i na pewno nie ostatni

Składniki:

Pavlova dla Adama i Ewy

 

  • Beza :
  • 1 szk białek ( użyłam rozmrożonych )
  • 1 szk cukru białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli
  • odrobina czerwonego barwinka spożywczego
  • Dodatkowo :
  • 600 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • 250 g truskawek
  • 2 mandarynki
  • 2 szt kiwi
  • 1/3 szk borówki amerykańskiej ( użyłam mrożonej )

 

Sposób przygotowania:

Pavlova dla Adama i Ewy
Beza :

Białka wlać do miski miksera i ubijać ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik i ubijać jeszcze około trzech minut. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na środku odrysować okręg o średnicy 25 cm. Na okręg wyłożyć pianę i rozprowadzić ją. Tak przygotowaną pianę wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec 100 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę a potem wyjąć ją na paterę.



Śmietana :

Mocno zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cukru powinno być według naszego uznania. Gotową śmietanę wyłożyć na bezę i rozprowadzić ją po powierzchni bezy.



Przyozdobienie :

Owoce umyć, obrać, pokroić według uznania i udekorować nimi pavlovą. Można podawać od razu lub schłodzoną.



Inspiracją była dla mnie Pavlova Gosi85
Pavlova dla Adama i Ewy
najpierw ubić pianę na bezę ma być sztywna i lśniąca
Pavlova dla Adama i Ewy
bezę piec w 180 stopniach a potem 11o stopniach
Pavlova dla Adama i Ewy
na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę
Pavlova dla Adama i Ewy
na bitą śmietanę wyłożyć przygotowane owoce

Tagi:

beza bezy