Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pęczak jęczmienny z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pęczak jest bardzo dobry i zdrowy

Pęczak jęczmienny z boczkiem

Składniki:

Pęczak jęczmienny z boczkiem

 

  • pęczaku 0,80 kg
  • wody -1,60 l
  • tłuszczu 0,04 kg
  • boczek wędzony -0,20 kg
  • zielenina
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pęczak jęczmienny z boczkiem
Zagotować wodę z solą, pieprzem i tłuszczem.
Pęczak przebrać, umyć, odsączyć, włożyć do wrzącej wody i gotować.
Naczynie z kaszą przykryć, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, wypiekać przez 4 godz.
Ugotowany na sypko pęczak porcjować, polewać stopionym boczkiem i posypywać siekaną zieleniną.