patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 794]

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie w wykonaniu pęczotto z kurczakiem i pieczarkami w sosie jogurtowo-serowym. Polecam, idealne na obiad.

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Kurczak

  • 500 g filetów z kurczaka lub polędwiczek
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pęczek dymki ze szczypiorkiem

Kasza

Sposób przygotowania:

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami
Kaszę pęczak gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu. Kurczaka (filety lub polędwiczki) doprawiam a następnie smażę na rumiano ze wszystkich stron na oleju rzepakowym. Dodaję pęczek dymki. Mieszam. Przekładam mięso do miski.

Następnie na tą samą patelnię przekładam pieczarki umyte i pokrojone w plastry oraz drobno posiekaną cebulę.doprawiam. następnie dodaję świeży i umyty szpinak. Mieszam.

Na patelnię do pieczarek przekładam kaszę i mięso. Na koniec dodaję jogurt oraz ser żółty tarty. Mieszam.

Smażę całość jeszcze kilka chwil by wszystko się że sobą połączyło a ser rozstopil. Podaję od razu
Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami
Kurczaka doprawiam i smażę na rumiano. Dodaję pęczek dymki.
Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami
Pieczarki kroję w plastry dodaję cebulę czerwoną.
Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami
Następnie dodaję świeży,umyty,szpinak .Mieszam.