Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1164]

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i smaczne danie z wykorzystaniem suszonych borowików, które doskonale komponują się z kaszą pęczak i boczkiem.

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem

Składniki:

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem

 

  • 100 g suszonych borowików
  • 200 g kaszy pęczek
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem

ETAP 1:

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem
Suszone borowiki namaczamy w wodzie i gotujemy

Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.

ETAP 2:

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem
Boczek pokrojony w paseczki obsmażamy na patelni

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Tymianek myjemy, siekamy.

Boczek smażymy na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i tymianek.

ETAP 3:

Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiem
Dodajemy pęczak, a następnie, porcjami, bulion

Dodajemy pęczak, smażymy ok. 3-5 minut. Następnie porcjami dodajemy bulion - kolejną porcję wlewamy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią. Podgrzewamy ok. 30 minut, aby kasza była miękka.

ETAP 4:

Danie doprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem.