Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie chciało mi się dziś wymyślać pracochłonnego posiłku . Skończyło się więc na takim ,,udawanym " bigosie .

Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 3 małe białe kiełbasy parzone
  • 1 cebula
  • 1/2 średniej marchewki
  • 10 dag wędzonki ( boczek , bekon , wędzonka bamberska - byle tłustawe )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 kostka bulionu warzywnego Knorra
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron

 

 

Sposób przygotowania:

Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i pokroić w paseczki. Obrać marchewkę, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Obraną cebulę pokroić w piórka a potem na pół. Wrzucić kapustę, marchew i cebulę do garnka . Wlać 1/4 szklanki oleju i smażyć mieszając aż warzywa zmiękną . Wędzonkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiano. Dodać do garnka z kapustą . Białą kiełbasę pokroić w pół plasterki i też wrzucić do kapusty. Zalać 1,5 szklanki wody. Dołożyć kostkę bulionową , listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ( na małym gazie ) pod uchyloną pokrywką ok. 45 minut. Woda powinna się zgotować tak by kapusta była gęsta. Doprawić do smaku koncentratem , pieprzem i cukrem ( jeśli trzeba to szczyptą soli ). Zaciągnąć mąką - zagotować. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Kapustę z marchewką i cebulą pokrojone wrzucić do garnka
Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Pokroić drobno wędzonkę i podsmażyć ją na rumiano
Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Warzywa - skwareczki-pokrojoną kiełbasę zalać wodą i dusić
Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku