Sposób przygotowania:
Pekinka + biała kiełbasa na pomidorowo
Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i pokroić w paseczki. Obrać marchewkę, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Obraną cebulę pokroić w piórka a potem na pół. Wrzucić kapustę, marchew i cebulę do garnka . Wlać 1/4 szklanki oleju i smażyć mieszając aż warzywa zmiękną . Wędzonkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiano. Dodać do garnka z kapustą . Białą kiełbasę pokroić w pół plasterki i też wrzucić do kapusty. Zalać 1,5 szklanki wody. Dołożyć kostkę bulionową , listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ( na małym gazie ) pod uchyloną pokrywką ok. 45 minut. Woda powinna się zgotować tak by kapusta była gęsta. Doprawić do smaku koncentratem , pieprzem i cukrem ( jeśli trzeba to szczyptą soli ). Zaciągnąć mąką - zagotować. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.