zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

kolejna kombinacja pekinki .........

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki ( dużej )
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • 1/2 szk posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
  • Sos :
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 szk śmietany 12% ( gęstej )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym
Składniki sosu dokładnie wymieszać i zostawić do przegryzienia się smaków. Kapustę poszatkować, marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać kiełki, szczypior i koperek i wszystko przemieszać. Następnie wlać przygotowany sos i wymieszać surówkę. Tak zostawić na kolejne 5 minut do ponownego przegryzienia się smaków. Surówkę podawać do drugich dań mięsnych.
Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym
przygotować wszystkie składniki do surówki
Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym
następnie składniki sosu dokładnie wymieszać
Pekinka w sosie majonezowo śmietanowym
wlac do warzyw sos i wymieszać a potem zostawić do przegryzienia sie smaków

Tagi:

sosy