Sposób przygotowania:
Peklowana golonka w kapuście
Z golonek usunąć kości.Umyć,osuszyć.Ciasno obwiązać nitką lub użyć siatki.Natrzeć solę do peklowania,pieprzem,zmiażdżonymi ziarnami ziela angielskiego i pokruszonymi dwoma listkami laurowymi.Zalać zimną,przegotowaną wodą i peklować 5-6 dni w chłodnym miejscu(mięso nie może wystawać nad powierzchnię wody).Mięso dokładnie umyć.Pokrojoną w kosteczkę cebulę zrumienić na oleju i dodać do pokrojonej,przyprawionej pieprzem, kapusty kiszonej.Kapustę,mięso,2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego oraz pokrojoną w kostkę marchew włożyć do brytfanki.Podlać niewielką ilością wody rozmieszaną z kilkoma kroplami maggi.Piec pod przykryciem w piekarniku ok.jednej godziny w temperaturze 180*C.Zdjąć pokrywkę i piec,podlewając 15-20 minut.Podawać z ziemniakami.
msewka
luna
iwi69