Sposób przygotowania:
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać wodą wymieszaną z solą peklową. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrany czosnek. Naczynie szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce (maksimum 5 stopni), najlepiej do lodówki, na około 8-9 dni. Codziennie obracać mięso, żeby sól peklowa dotarła do wszystkich miejsc.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (można przedtem opłukać z zalewy), umieścić w siatce wędliniarskiej, natrzeć solidną porcją słodkiej sproszkowanej papryki i majeranku. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dokładnie związać końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika, uważając na parę, rozciąć folię, mięso przełożyć na deskę i pozwolić mu ostygnąć, następnie schłodzić. Sos, który się wytworzył podczas pieczenia jest bardzo słony, więc raczej nie będzie z niego większego pożytku.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (można przedtem opłukać z zalewy), umieścić w siatce wędliniarskiej, natrzeć solidną porcją słodkiej sproszkowanej papryki i majeranku. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dokładnie związać końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika, uważając na parę, rozciąć folię, mięso przełożyć na deskę i pozwolić mu ostygnąć, następnie schłodzić. Sos, który się wytworzył podczas pieczenia jest bardzo słony, więc raczej nie będzie z niego większego pożytku.