Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Peklowana szynka z rozmarynem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna domowa wędlina z nutą rozmarynu. Bardzo szybka do przygotowania, soczysta, idealna na kanapki.

Peklowana szynka z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Peklowana szynka z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Peklowana szynka z rozmarynem
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem.
Peklowana szynka z rozmarynem
Etap 1 peklowana szynka z rozmarynem - przygotowanie marynaty
Peklowana szynka z rozmarynem
Etap 2 peklowana szynka z rozmarynem - peklowanie szynki
Peklowana szynka z rozmarynem
Etap 3 peklowana szynka z rozmarynem - pieczenie
Peklowana szynka z rozmarynem
Etap 4 peklowana szynka z rozmarynem - przekrój