Sposób przygotowania:
Peklowana szynka z rozmarynem
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem.
slawcio