Sposób przygotowania:
Peklowana szynka z patelni
Szynkę dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i nacieramy solą peklową- odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrony i pokrojony w plasterki czosnek oraz suszoną papryczkę chili. Gotujemy razem około 5 minut, studzimy i zalewamy szynkę- odstawiamy do chłodnego miejsca na kolejne 24 godziny. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron odsączoną z zalewy szynkę. Mięso zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25-30 minut. Studzimy, kroimy na plastry i podajemy do chleba (lub samą).
caroline1983
anemon
zewa
edytaha
msewka
Tyle,że ja trzymałam w solance kilka dni w lodówce i większą porcję.
Ale efekt rewelacja-mięso soczyste i przesmaczne.Porwałabym plastereczek na kanapkę do śniadania.