Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Peklowana szynka z patelni

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szynka jest aromatyczna i mimo dodatku soli peklowej z pewnością o wiele zdrowszą od "kupnej"...

Peklowana szynka z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Peklowana szynka z patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Peklowana szynka z patelni
Szynkę dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i nacieramy solą peklową- odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrony i pokrojony w plasterki czosnek oraz suszoną papryczkę chili. Gotujemy razem około 5 minut, studzimy i zalewamy szynkę- odstawiamy do chłodnego miejsca na kolejne 24 godziny. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron odsączoną z zalewy szynkę. Mięso zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25-30 minut. Studzimy, kroimy na plastry i podajemy do chleba (lub samą).
Peklowana szynka z patelni
Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrony i pokrojony w plasterki czosnek oraz suszoną papryczkę chili. Gotujemy razem około 5 minut, studzimy i zalewamy szynkę- odstawiamy do chłodnego miejsca na kolejne 24 godziny.
Peklowana szynka z patelni
Po upływie tego czasu, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron odsączoną z zalewy szynkę. Mięso zalewamy marynatą i dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.

Tagi:

szynka