Sposób przygotowania:
Pieczona peklowana szynka
Wodę, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, goździki, kolendrę i tymianek umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wystudzić, dodać saletrę potasową, sól i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia soli.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Strzykawkę napełnić 20 ml zalewy, i wstrzyknąć w mięso dość gęsto go nakłuwając. Mięso ułożyć (najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu), zalać pozostała zalewą tak, aby było całkowicie przykryte. Nakryć przykrywką i wstawić do lodówki lub inne chłodne miejsce. Temperatura powinna wynosić 4-8 stopni. Mięso trzymać w zalewie 7-9 dni, co 2-3 dni obracać je, aby się równomiernie zapeklowało.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć z zalewy, włożyć je do siatki. W naczyniu do zapiekania z przykrywką rozgrzać łyżkę smalcu, ułożyć na nim szynkę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, co 15 minut mięso odwracać i polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć siatkę.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Strzykawkę napełnić 20 ml zalewy, i wstrzyknąć w mięso dość gęsto go nakłuwając. Mięso ułożyć (najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu), zalać pozostała zalewą tak, aby było całkowicie przykryte. Nakryć przykrywką i wstawić do lodówki lub inne chłodne miejsce. Temperatura powinna wynosić 4-8 stopni. Mięso trzymać w zalewie 7-9 dni, co 2-3 dni obracać je, aby się równomiernie zapeklowało.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć z zalewy, włożyć je do siatki. W naczyniu do zapiekania z przykrywką rozgrzać łyżkę smalcu, ułożyć na nim szynkę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, co 15 minut mięso odwracać i polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć siatkę.
Cukiereczek13
edytaha
Zapraszam Kasiu, jest jeszcze kawałeczek :)
reanja
monikaT83
edytaha
To prawda :)
edytaha
Dziękuję Monisiu :)
Saletrę firmy Biowin kupiłam w którymś markecie już jesienią. Stała sobie grzecznie na półce w okresie, kiedy najlepiej schodzą gąsiory i inne oprzyrządowanie do produkcji wina. Myślę, że można by ją kupić w jakimś sklepiku z różnościami typu drożdże winiarskie. A już na pewno można ją znaleźć na allegro :)
gosia56
edytaha
Pyszna Gosiu, szkoda tylko, że tak długo trzeba na nią czekać :)
monikaT83
mysza75
edytaha
Proszę uprzejmie Madziu :) Szynkę robiłam pierwszy raz, ale wyszła super, mąż spróbował i powiedział, że więcej sklepowej nie chce. Się narobiło... :)
darmiona
edytaha
Dzieki Dareczko :) Ja teraz chyba przygotuję tak karkówkę, albo schab środkowy :)
alinkaw54
Doskonale zamiast saletry można użyc soli peklowej.......
zbysiowa
edytaha
To prawda, ale soli peklowej jeszcze nie stosowałam, grzecznie czeka w szafce na swoją kolej :)
edytaha
Dzięki Madziu, wpadaj, zawsze bedziesz mile widzianym gościem, ale musisz się pośpieszyć, bo już końcóweczka została :)
paprotka25
edytaha
Dziękuję :) Warto spróbować, zawsze to miła odmiana od kupnych wędlin, powodzenia! :)
iziona