SUPERPRZEPIS

Pieczona peklowana szynka

  • 30
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pieczona peklowana szynka Więcej zdjęć (5)

Soczysta, różowiutka szyneczka - pyszna domowa wędlina, idealna nie tylko na świąteczny stół!

Składniki:

Pieczona peklowana szynka

 

  • 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej w jednym kawałku – do peklowania nadprogramowo dołożyłam jeszcze polędwiczkę wieprzową
  • łyżka smalcu
  • ZALEWA:
  • 1,25 litra wody (5 pełnych szklanek)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 goździki
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta tymianku
  • 5 g saletry potasowej
  • 10 dag soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • PONADTO:
  • strzykawka z igłą o średnicy 1 mm
  • siatka do wędlin (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Pieczona peklowana szynka
Wodę, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, goździki, kolendrę i tymianek umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wystudzić, dodać saletrę potasową, sól i cukier, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia soli.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Strzykawkę napełnić 20 ml zalewy, i wstrzyknąć w mięso dość gęsto go nakłuwając. Mięso ułożyć (najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu), zalać pozostała zalewą tak, aby było całkowicie przykryte. Nakryć przykrywką i wstawić do lodówki lub inne chłodne miejsce. Temperatura powinna wynosić 4-8 stopni. Mięso trzymać w zalewie 7-9 dni, co 2-3 dni obracać je, aby się równomiernie zapeklowało.

Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć z zalewy, włożyć je do siatki. W naczyniu do zapiekania z przykrywką rozgrzać łyżkę smalcu, ułożyć na nim szynkę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, co 15 minut mięso odwracać i polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć siatkę.
Pieczona peklowana szynka
W mięso wstrzyknąć zalewę przy pomocy strzykawki i grubej igły.
Pieczona peklowana szynka
Pozostałą zalewą zalać mięso tak aby było przykryte.
Pieczona peklowana szynka
Zapeklowaną szynkę umieścić w siatce do wędlin.
Pieczona peklowana szynka
Po upieczeniu zdjąć siatkę i odstawić mięso do wystudzenia.