edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Czerwona soczewica, marchew i papryka, a na dodatek pyszna kalarepka :)

Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy

 

  • łyżka masła sklarowanego
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kalarepka
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (12 dag)
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • 1,25- 1,5 litra gorącej wody (5-6 szklanek)
  • 1/2 kostki bulionowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • mielony kminek

Sposób przygotowania:

Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam. Marchew pokroiłam w ćwierćplasterki, kalarepkę w słupki. Paprykę opłukałam, usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyłam po kolei: marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyłam na wolnym ogniu 10 minut. Soczewicę opłukałam na sicie i osączyłam. Do rondla dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę. Zalałam wrzącą wodą, dodałam kostkę bulionową i gotowałam na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiłam do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką mieloną. Podałam z pieczywem.
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Posiekaną cebulkę zeszkliłam na maśle...
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Do cebuli dodałam marchew kalarepkę i paprykę.
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Do podsmażonych warzyw dodałam czosnek soczewicę i suszoną włoszczyznę.
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Zalałam wrzącą wodą i gotowałam na małym ogniu do miękkości.

Tagi:

soczewica