Sposób przygotowania:
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy
Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam. Marchew pokroiłam w ćwierćplasterki, kalarepkę w słupki. Paprykę opłukałam, usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim drobno posiekaną cebulę. Dołożyłam po kolei: marchew, kalarepkę i paprykę. Smażyłam na wolnym ogniu 10 minut. Soczewicę opłukałam na sicie i osączyłam. Do rondla dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, soczewicę i suszoną włoszczyznę. Zalałam wrzącą wodą, dodałam kostkę bulionową i gotowałam na wolnym ogniu około 20-25 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiłam do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką mieloną. Podałam z pieczywem.
cris
edytaha
Krysiu, na pewno będzie smaczna :)
anemon
edytaha
Widać tak, lubię bywać w tym sklepie :)
Smacznego :))