migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pełnoziarnista pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami

Pełnoziarnista pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnista pizza

 

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki wody letniej
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 4 plastry szynki
  • 2 łyżki pesto bazyliowe
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
  • do posypania starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista pizza
Mąkę wysypać na stolnice i wymieszać z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić we wodzie, porcjami dodawać do mąki i zagniatać ciasto, na końcu dodać olej. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła i brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Wędlinę pokroić w paseczki i posypac pizzę. Następnie ułożyć plastry pomidora posypane przyprawą do pizzy.Na wierzchu ułożyć pozostałe przekrojone na pół kulki mozzarelli oraz posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.
Pełnoziarnista pizza
Etap 1 Drożdże rozpuścić we wodzie, porcjami dodawać do mąki i zagniatać ciasto, na końcu dodać olej. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut.
Pełnoziarnista pizza
Etap 2 Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła i brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto po
Pełnoziarnista pizza
Etap 3 Wędlinę pokroić w paseczki i posypac pizzę. Następnie ułożyć plastry pomidora posypane przyprawą do pizzy.Na wierzchu ułożyć pozostałe przekrojone na pół kulki mozzarelli oraz posypac startym serem.
Pełnoziarnista pizza
Etap 4 Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.