Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista pizza
Mąkę wysypać na stolnice i wymieszać z solą i cukrem. Drożdże rozpuścić we wodzie, porcjami dodawać do mąki i zagniatać ciasto, na końcu dodać olej. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła i brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Wędlinę pokroić w paseczki i posypac pizzę. Następnie ułożyć plastry pomidora posypane przyprawą do pizzy.Na wierzchu ułożyć pozostałe przekrojone na pół kulki mozzarelli oraz posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.