Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i borówkami1.
Do miski wsypać mąki, dosypać drobny cukier trzcinowy, wbić żółtka, dodać pokrojone na części masło oraz dosypać proszek do pieczenia.
2.
Wyrobić rękami na jednolitą masę i schłodzić ciasto w lodówce.
3.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem rozłożyć 2/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 minut.
4.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem.
5.
Ubić pianę na sztywno z dodatkiem galaretki malinowej.
6.
Do ubitej piany dosypać cukier puder i zmiksować.
7.
Do piany dodać rabarbar odsączony z soku, wymieszać.
8.
Wsypać borówki amerykańskie i znowu wymieszać.
9.
Pianę z owocami przełożyć na ostudzony spód ciasta.
10.
Na pianę poskubać resztę ciasta.
11.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut.
12.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
13.
Smacznego !