zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rabarbarowo borówkowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

znalazłam w zamrażarce borówki i rabarbar i upiekłam biszkopt z masą owocową

Rabarbarowo borówkowy biszkopt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowo borówkowy biszkopt

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy ( 8 g )
  • 3/4 szk cukru
  • Masa :
  • 500 g rabarbaru ( użyłam mrożonego ) pokrojonego na kawałki
  • 350 g borówek ( użyłam mrożonych )
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szk wody
  • Polewa :
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 1/3 szk cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo :
  • motylki cukrowe
  • różowy cukier błyszczący

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowo borówkowy biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zwolnić obroty, dodać żółtka i połączyć z białkami. Ponownie zmniejszyć obroty, dodać mieszankę mąk i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Gotowe ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki. Na patelnię wrzucić pokrojony rabarbar, podlać wodą i dusić 5 minut. Następnie dodać borówkę i jeszcze chwilę dusić, ale aby borówki się nie rozpadły. Wsypać obie galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki. Każdy krążek nasączyć dowolnym sokiem. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem. Ponownie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. W rondelku rozpuścić wszystkie składniki na polewę i lekko przestudzić. Wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na sam koniec posypać motylkami i różowym cukrem.
Rabarbarowo borówkowy biszkopt
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki..
Rabarbarowo borówkowy biszkopt
Wsypać obie galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki..
Rabarbarowo borówkowy biszkopt
Na pierwszy krążek wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem..
Rabarbarowo borówkowy biszkopt
ciasto rabarbarowo borówkoe tak wygląda w całości.