Sposób przygotowania:
Rabarbarowo borówkowy biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zwolnić obroty, dodać żółtka i połączyć z białkami. Ponownie zmniejszyć obroty, dodać mieszankę mąk i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Gotowe ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki. Na patelnię wrzucić pokrojony rabarbar, podlać wodą i dusić 5 minut. Następnie dodać borówkę i jeszcze chwilę dusić, ale aby borówki się nie rozpadły. Wsypać obie galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki. Każdy krążek nasączyć dowolnym sokiem. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem. Ponownie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. W rondelku rozpuścić wszystkie składniki na polewę i lekko przestudzić. Wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na sam koniec posypać motylkami i różowym cukrem.