Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste drożdżówki makowo-seroweCiasto
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką lub dodać jeszcze troszkę mleka). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Nadzienie serowe
Wszystkie składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia.
Nadzienie makowe
Mak namoczyć na noc, odcedzić, a następnie zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Nadziewanie
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 10 równych części. Każdą część podzielić na dwie mniejsze, z których uformować okrągłe placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka- 2 wgłębienia) W jedną dziurkę nałożyć trochę nadzienia serowego, a w drugą nadzienie makowe.
Pieczenie i studzenie
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Hrabina w kuchni