Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Przygotowana na wędzonce grochówka koniecznie powinna zawierać dużą ilość suszonego majeranku, który ułatwia trawienie. Wędzonka to najczęściej pokrojony drobno boczek, żeberka, czy łopatka. Grochówkę można również przygotować na wędzonych golonkach, kościach i kiełbasie. Klasyczna grochowa zupa wojskowa to przysmak nie tylko garnizonowych stołówek. Kwintesencję smaku tej potrawy stanowi oczywiście wędzonka i zasmażka. W tym wydaniu grochówka to bardzo sycące i pożywne danie.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta biała gotowana to danie, które przygotowuje się z młodej bądź kiszonej kapusty. Do gotowania używa się podsmażonej cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego i oleju bądź masła. Danie przyprawia się majerankiem, solą oraz pieprzem. Ciekawy smak ma także kapusta gotowana na słodko, przyrządzana z dodatkiem cukru, koperku oraz cebuli. Kolejną potrawą, którą można podać na obiad, jest kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem bądź smalcem.

Biała kapusta zasmażana

Biała kapusta zasmażana

Do obiadu można podać białą kapustę na ciepło np. zasmażaną z boczkiem, cebulką i przyprawami. Zasmażkę przygotowuje się z mąki, oliwy bądź oleju, octu winnego i wody. Idealne dodatki to kminek lub lubczyku i kopru. Kapusta zasmażana podawana do schabowego to niezwykle sycące danie. Potrawę serwuje się także z grzybami bądź zasmażaną po góralsku – z ziemniakami.

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska to pyszna, pożywna zupa, którą można przyrządzić z różnych odmian grochu. Najlepszy jest łuskany, żółty, ale wyśmienicie w takiej potrawie sprawdza się też ciecierzyca. Żółty groch nie wymaga namaczania i bardzo szybko się gotuje. Grochówka znakomicie smakuje z ziemniakami lub makaronem. Natomiast krem z grochu jest najlepszy z chrupiącymi grzankami. Jeżeli do wegetariańskiej grochówki nie doda się masła, śmietany ani sera – będzie wówczas zupą wegańską.

Grochówka z grochu łuskanego

Grochówka z grochu łuskanego

Groch łuskany, czyli małe żółte ziarenka, gotuje się bardzo szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania, wystarczy go tylko opłukać pod bieżącą i bardzo zimną wodą. Grochówka z grochu łuskanego na boczku lub żeberkach jest wyjątkowo smaczna, gdy groch całkowicie się rozgotuje lub zostanie zblendowany. Uzyskuje wówczas kremowy i bardzo delikatny smak, który współgra z aromatem wędzonki. Do grochówki z łupanego grochu doskonale pasuje dodatek makaronu oraz świeżej natki pietruszki.

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska, czyli wegetarianizm, to dieta bezmięsna. Wegetarianie jedzą owoce i warzywa – najlepiej, aby były one świeże i niepoddane obróbce termicznej. Na diecie wegetariańskiej je się również pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa strączkowe oraz orzechy i ziarna – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dopuszczalne są również produkty mleczne, np. jogurty, sery oraz jajka. Zwolennicy wegetarianizmu uważają, że zawarte w mięsie produkty odżywcze, np. białko, można uzyskać z roślin.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.