Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiemCiasto
Mąkę przesiać na stolnice, zrobić w niej dołek. Wlać wodę i oliwę. Wyrabiać rękami do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta.
Nadzienie
Na rozgrzanym masełku rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze przyprawić. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać twaróg i wymieszać.
Sklejanie i gotowanie
Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto jak pierogi. Koniuszkiem widelca nacechować pierożki, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Uformowane pierogi ugotować w wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na ciepło, np z sosem lub cebulką. Smacznego!