akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdrowe pierożki z mąki pełnoziarnistej, nadziane szpinakiem i twarogiem. Są przepyszne! Polecam!! :D

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka oliwy

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem

Ciasto

Mąkę przesiać na stolnice, zrobić w niej dołek. Wlać wodę i oliwę. Wyrabiać rękami do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta.

Nadzienie

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem
Gotowe nadzienie szpinakowo-serowe do pierogów.

Na rozgrzanym masełku rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze przyprawić. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać twaróg i wymieszać.

Sklejanie i gotowanie

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem
Nakładanie farszu na ciasto pierogowe.

Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto jak pierogi. Koniuszkiem widelca nacechować pierożki, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Uformowane pierogi ugotować w wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na ciepło, np z sosem lub cebulką. Smacznego!