Penne all’arrabbiata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć i odsączyć na pergaminie spożywczym. Wylać część t

Penne all’arrabbiata

Składniki:

Penne all’arrabbiata

 

  • ½ opakowania makaronu penne;
  • 250 g boczku;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 2 papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 ostra papryczka pepperoncini lub pół łyżeczki suszonego chili;
  • sól;
  • 50 g parmezanu;
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Penne all’arrabbiata
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć i odsączyć na pergaminie spożywczym. Wylać część tłuszczu, na pozostałym podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, cebulę, rozdrobniony czosnek i pepperoncini (w całości). Gdy cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie dodać pomidory. Po kilku minutach wyjąć ostrą papryczkę. Makaron ugotowany al dente odcedzić, wyłożyć na patelnię wymieszać, dodać boczek, doprawić solą, dodać posiekaną bazylię i posypać parmezanem.

Tagi:

makaron