skawecki

skawecki

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Penne lub świdry ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla łasuchów szpinaku, dwie wersje makaronu właśnie z tą zielonką. Polecam, danie szybkie, smaczne i zielone.

Penne lub świdry ze szpinakiem

Składniki:

Penne lub świdry ze szpinakiem

 

  • 1x Szpinak rozdrobniony Hortex 500 g makaronu rurki lub świderki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g szpinaku rozdrobnionego Hortex

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 ml śmietany do zupy
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Penne lub świdry ze szpinakiem
To zaczynamy :) Makaron gotujemy zgodnie z zasadami czyli woda+sól+makaron :) Pierś kroimy w drobną kostkę, w misce mieszamy śmietanę, musztardę i przyprawy (ja dodaje jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego żeby późniejszy sos miał płynna konsystencję). Do naszej mikstury wrzucamy pokrojonego kurczaka i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 10 min, żeby troszkę się to przegryzło. W tym czasie na patelni podsmażamy szpinak na masełku z ząbkiem czosnku oczywiście doprawiając w trakcie solą do smaku (trzeba uważać ponieważ bardzo łatwo szpinak przesolić). Jak szpinak będzie miał już konsystencję mazi wówczas dodajemy naszą miksturę z kurczakiem. Smażymy wszystko do czasu aż kurczak będzie gotowy do spożycia. Odcedzamy nasz makaron nakładamy na talerz i dodajemy nasz sos z kurczakiem i szpinakiem. Na wierzch kładziemy kilka drobnych kawałków sera feta :) Przepis może staromodny ale smaczny i warty polecenia. Smacznego :) p.s. dla leniwych można wymieszać makaron z sosem na patelni i wszystko podgrzać to też nada naszej potrawie niespotykanego smaku :)