SUPERPRZEPIS

Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami Więcej zdjęć (3)

Grzybowa zupka z kolorowym penne i klopsikami

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami

 

  • 3 garści suszonych grzybów
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duże jajko
  • oliwa do smażenia
  • 25 dkg kolorowego penne
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maki pszennej

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami
Grzyby włożyć do garnka i zalać zimna wodą (ok. 2 litry).Wstawić na ogień i gotować ok. jedna godzinę.Posolić , popieprzyć i zagęścić mlekiem wymieszanym z mąką .Mięso mielone wyrobić z jajkiem,bułką tartą ,wodą ,majerankiem solą i pieprzem do smaku.Uformować malutkie klopsiki i usmażyć na rumiano z obu stron.Makaron ugotować w osolonym wrzątku ,odcedzić i przelać zimną wodą.Na talerz wlać porcję zupy,dodać makaron i klopsiki. Smacznego!
Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami
Grzyby ugotować w wodzie ,doprawić do smaku solą,pieprzem i zagęścić mlekiem wymieszanym z mąką
Zupa grzybowa z makaronem i klopsikami
Z wyrobionej i doprawionej masy mięsnej uformować klopsiki i usmażyć na rumiany kolor