Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Penne z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron penne z podsmażoną piersią z kurczaka z serem, cebulą i czosnkiem... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Penne z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z kurczakiem

 

  • 400 g makaronu penne
  • sól do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 15 dkg żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Penne z kurczakiem
Makaron ugotować lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać do tego mięso, wsypać przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać ugotowany makaron i starty na tarce o dużych oczkach ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy makaron podzielić na porcje. Każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki. 
Penne z kurczakiem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Penne z kurczakiem
Pokrojone mięso zioła i przyprawy dodane do cebuli z czosnkiem.
Penne z kurczakiem
Koncentrat pomidorowy i śmietana dodane do podsmażonego mięsa.
Penne z kurczakiem
Ugotowany makaron i starty ser dodane do mięsa.