Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Peperonata na sposób francuski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory

Peperonata na sposób francuski

Składniki:

Peperonata na sposób francuski

 

 

 

  • 6 jaj

 

  • 2 cebule

 

 

  • 3 łyżki oliwy

 

  • koperek

 

 

Sposób przygotowania:

Peperonata na sposób francuski
Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przy krycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić ja ja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem. Można podawać na zimno z pieczywem lub na gorąco z ryżem na sypko. 100g-65kcal