frank55

frank55

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Pesto z liści rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Okazuje się, że liście z rzodkiewek też można wykorzystać do przygotowania jedzenia np. pysznego pesto które można dodawać do kaszy lub makaronu.

Pesto z liści rzodkiewek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pesto z liści rzodkiewek

 

  • liście z rzodkiewki ekologicznej 1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki słonecznika 3-4 łyżki
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • ser żółty 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 100 ml

Sposób przygotowania:

Pesto z liści rzodkiewek
Listki z rzodkiewek opłukać i osuszyć ale muszą być z uprawy ekologicznej. Następnie pokroić drobno, ser żółty zetrzeć na tarce grubszej. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.

Włożyć składniki do kielicha blendera lub malaksera, wlać oliwę i dodać orzechy pokrojone drobniej, ząbki czosnku. Zmiksować i przełożyć do słoika, można zalać oliwą po wierzchu i włożyć do lodówki.

Podawać z makaronem lub ryżem, czy kaszą.
Pesto z liści rzodkiewek
Listki rzodkiewki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub wirówką do sałaty
Pesto z liści rzodkiewek
Następnie pokroić drobno, listki mają być z uprawy ekologicznej
Pesto z liści rzodkiewek
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni
Pesto z liści rzodkiewek
ser żółty zetrzeć na grubszej tarce jarzynowej
Pesto z liści rzodkiewek
Dodać wszystkie składniki i wlać oliwę, zmiksować