slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Pesto z liści rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, lekko pikantne i aromatyczne pesto zrobione z liści od rzodkiewek. Pesto świetnie smakuje z makaronem i na kanapce. Polecam zrobić sobie takie pesto zamiast wyrzucać liście od rzodkiewek.

Pesto z liści rzodkiewek

Składniki:

Pesto z liści rzodkiewek

 

  • 3 pęczki liści rzodkiewek
  • 1/3 szkl oliwy
  • 2 łyżka twardego żółtego sera (np. parmezanu)
  • ząbek czosnku
  • spora garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pesto z liści rzodkiewek
Liście rzodkiewek myjemy i odrywamy łodyżki. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Do kielicha blendera wkładamy umyte liście rzodkiewek, słonecznik, czosnek, ser i wlewamy oliwę.

Blendujemy wszystko na pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do tygodnia czasu.

Smacznego