Sposób przygotowania:
Rabarbarowy sernik na zimnoETAP 1:
Spód: Ciasteczka rozdrobniam drobno- na piasek w malakserze, mieszam z roztopionym masłem, masę ciasteczkową wykładam na wyłożony pergaminem spód tortownicy, dociskam do dna dobrze łyżką, wsadzam do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Masa serowa: Twaróg kruszę do miski, dodaję ser mascarpone, wlewam śmietankę i likier, wsypuję cukier całość miksuję blenderem na gładką masę.
Żelatynę w listkach moczę wg przepisu na opakowaniu
ETAP 3:
Następnie podgrzewam przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, wlewam cienkim strumieniem do masy.
ETAP 4:
Gotową masę serową nakładam na ciasteczka, wygładzam łyżką.
ETAP 5:
Umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar zasypuję cukrem wlewam wodę i gotuję miękkości pod przykryciem aż zacznie się rozpadać, zdejmuję z ognia wsypuję s galaretkę, mieszam aż się rozpuści.
Odstawiam do wystudzenia.
Tężejącą galaretką zalewam sernik, dekoruję wg uznania, chłodzę w lodówce minimum 3-4 godziny.