iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Piankowy wiśniowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piankowy wiśniowiec na śmietanie 30 %

Piankowy wiśniowiec.

Składniki:

Piankowy wiśniowiec.

 

  • Biszkopt
  • 3/4 szklanki mąka
  • 3/4 szklanki cukier
  • 4 szt jajka
  • 2 łyzeczki proszek do pieczenia
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • pianka
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 szt galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka wiśnie drelowane
  • 1 szklanka sok wiśniowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Piankowy wiśniowiec.
Pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę . Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy dodajemy żółtka. Wlewamy masę na blaszkę i pieczemy ok 30 min. Do rondelka wlewamy 1 szklankę soku wiśniowego dolewamy 1 szklankę wody mieszamy i podgrzewamy. Wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Galaretki zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy śmietanę 30 % z cukrem dodajemy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy wydrylowane wiśnie - lekko mieszamy. Masę wlewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki.