suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Piaskowa kopa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam piaskową kopę- idealne ciasto na Wielkanoc

Piaskowa kopa

Składniki:

Piaskowa kopa

 

Sposób przygotowania:

Piaskowa kopa
Żółta oddzielić od białek. Z białek z dodatkiem łyżki cukru pudru, przygotować sztywną pianę. Margarynę utrzeć na jednolitą masę stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto rozprowadzamy ruchami kolistymi pianę z białek. Na wierzch posypujemy skórką pomarańczową.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy przez ok 45 min.

Tagi:

tarta