Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Piaskowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piaskowe muffiny - bardzo dobre

Piaskowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piaskowe muffiny

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mleka
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Piaskowe muffiny
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Następnie dodajemy pół szklanki mąki ziemniaczanej, jeden budyń waniliowy, wsypujemy cukier, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia . Mieszamy ze sobą sypkie składniki. W oddzielnej misce łączymy ze sobą szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki oleju, wbijamy jedno jajo i mieszamy dokładnie ze sobą mokre składniki. Do suchych składnikow przelewamy mokre. Mieszamy je ze sobą. Do oddzielnej miski przelewamy połowę ciasta. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki kakao i 4 łyżki mleka. Mieszamy . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy. Dodajemy do każdej formy najpierw łyżkę ciasta z kakao ( ciemnego ) a następnie na ciasto ciemne nakładamy ciasto jasne. Pieczemy ok 30-35 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Ja osobiście uwielbiam bez niczego.
Piaskowe muffiny
dwukolorowe muffiny
Piaskowe muffiny
suche składniki mieszamy razem ze sobą w oddzielnej misce
Piaskowe muffiny
a płyny mieszamy w drugirj misce