Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pide ze szpinakiem i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pide, czyli tureckie pieczywo. Ja przygotowałam je w formie łódeczek z farszem ze szpinaku i sera feta.

Pide ze szpinakiem i serem

Składniki:

Pide ze szpinakiem i serem

Ciasto:

  • ok.410 g mąki
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Pide ze szpinakiem i serem
Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45 minut).

Szpinak umyć, sparzyć we wrzątku. Przelać zimną wodą i dobrze odcisnąć. ( Można też szpinak podsmażyć do momentu wyparowania płynów). Pokroić, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, kumin, sól i pieprz oraz rozdrobniony ser. Wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 porcji, uformować kulę i rozwałkować na owalne placki. Na każdy nakładać farsz, formując łódeczki. Skropić oliwą.

Piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 15 minut.

Tagi:

szpinak