zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Faszerowane pieczarki.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pieczarki z nadzieniem pieczone w piekarniku

Faszerowane pieczarki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane pieczarki.

 

  • 25 pieczarek ( dużych i mocno rozwiniętych )
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g żółtego sera ( np. gouda )
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mix chili jalapeno do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki.
Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki i wyskrobać blaszki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać. Opłukać cebule i paprykę i pokroić w kostkę razem z boczkiem. Ogonki pieczarek również pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić wszystkie pokrojone składniki oraz blaszki pieczarek i podsmażyć. W trakcie smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem, mixem chili i wymieszać. Tak przygotowany farsz zostawić do przestygnięcia. Przygotowane pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Każdą z nich napełnić farszem. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim nadziane pieczarki. Następnie oprószyć przyprawą ognisty smok. Blachę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 23 minut. Podawać gorące, można polać ketchupem.
Faszerowane pieczarki.
z pieczarek usunąć nóżki i wyskrobać blaszki
Faszerowane pieczarki.
zimnym farszem napełnić każdą pieczarkę.
Faszerowane pieczarki.
po napełnieniu pieczarek posypac je startym serem
Faszerowane pieczarki.
pieczarki piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach