Sposób przygotowania:
Lazania z pieczarką
Makaron lazania gotujemy według przepisu w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażamy na patelni i wlewamy wodę z rozmieszanym sosem boloneze, (wg.przepisu na opakowaniu). Pieczarki podsmażamy na łyżeczce masła z cebulą obraną i pokrojoną w piórka,gotujemy do wyparowania wody. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy sos beszamelowy: 3/4 mleka zagotowujemy, na ciepłej patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę, podsmażamy jedną minutę. Zaczyn wkładamy do gotującego się mleka, mieszamy zagotowujemy do uzyskania gęstej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Ser żółty zacieramy na tarce. Układamy lazanię: do wysmarowanej tłuszczem blaszki wkładamy makaron lazania, sos beszamelowy, mięso z sosem, ser żółty, makaron lazania, sos beszamelowy, pieczarki, ser zółty.... i tak na zmianę do wyczerpania produktów kończymy serem zółtym.
irka2271