Sposób przygotowania:
Halibut w pieczarkach
Filet z halibuta rozmrozić , odsączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Ułożyć w pojemniku .Przygotować marynatę z soku z cytryny , 1/2 szklanki oleju , miodu , 1/4 łyżeczki pieprzu , otartej skórki cytrynowej .Zalać rybę , a pomiędzy nią włożyć listek Kafiru. Pozostawić w marynacie 30 minut przewracając w tym czasie kilka razy rybę tak by sie dobrze zamarynowała.
Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki ( jak małe to na połówki ) . Na patelki rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim pieczarki na rumiano .Pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła .Posolić lekko pieczarki i zdjąć z patelni .
Filety wyjąć z marynaty . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić i posypać pieprzem i natką pietruszki i oprószyć mąką .
Smażyć na rumiano z obu stron na tłuszczu pozostałym od smażenia pieczarek. I znów pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć razem.
Podawać z puree ziemniaczanym i dodatkową surówką ( sałata , pomidorki koktajlowe , faszerowana kiszoną kapustą papryka - co komu pasuje ) lub po prostu z frytkami obłożone pieczarkami .
Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki ( jak małe to na połówki ) . Na patelki rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim pieczarki na rumiano .Pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła .Posolić lekko pieczarki i zdjąć z patelni .
Filety wyjąć z marynaty . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić i posypać pieprzem i natką pietruszki i oprószyć mąką .
Smażyć na rumiano z obu stron na tłuszczu pozostałym od smażenia pieczarek. I znów pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć razem.
Podawać z puree ziemniaczanym i dodatkową surówką ( sałata , pomidorki koktajlowe , faszerowana kiszoną kapustą papryka - co komu pasuje ) lub po prostu z frytkami obłożone pieczarkami .