szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pieczarki faszerowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczarki z dodatkiem pora i groszku.

Pieczarki faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki faszerowane

 

  • 4 duże pieczarki
  • kawałek pora (ok 10 cm)
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • łyżeczka oliwy
  • suszona zielona pietruszka
  • pieprz
  • vegeta
  • 1 jajko
  • plasterek sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane
Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek. Doprawiamy vegetą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy groszek, mieszamy smażymy minutke i tak przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dalejmy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne 5 minut.
Pieczarki faszerowane
Pieczarki dzielimy na kapelusze i nóżki
Pieczarki faszerowane
Nóżki pieczarek kroimy na drobne kawałki.
Pieczarki faszerowane
Kawałki pieczarek podsmażamy z kawałkami pora.
Pieczarki faszerowane
Przygotowany farsz nakłądamy na kapelusze i zapiekamy.