Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane paprykami
Wszystkie warzywa umyć i oczyścić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Szynkę i papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić na małym ogniu. W tym czasie z pieczarek oderwać nóżki i łyżeczką lekko wyżłobić w kapeluszach głębsze dno, nóżki i blaszki dołożyć do warzyw na patelni. Mokre kapelusze posypać od zewnętrznej strony solą i gotowe odłożyć na bok. Farsz z patelni doprawić solą, pieprzem, papryką i lubczykiem. Musi mieć wyrazisty smak, aby nie zgubił się, gdy będzie konsumowany łącznie z pieczarką. Tak przygotowany i doprawiony nałożyć do kapeluszy, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać wierzch serem żółtym. Piec w 180 stopniach Celsjusza do momentu roztopienia sera, tzn. ok. 20 minut. Smacznego!
kalia