Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Pieczarki myjemy i odcinamy trzonki tak, aby zostały same kapelusze.
Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem i szybko odcedzamy. Czosnek, cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy posiekany szpinak. Pozostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy posiekaną natkę, starty ser, orzeszki i śmietanę. Mieszamy. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do kapeluszy nakładamy po łyżce nadzienia i wstawiamy (w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem) do piekarnika nagrzanego do 150st na 15minut.
Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem i szybko odcedzamy. Czosnek, cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy posiekany szpinak. Pozostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy posiekaną natkę, starty ser, orzeszki i śmietanę. Mieszamy. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do kapeluszy nakładamy po łyżce nadzienia i wstawiamy (w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem) do piekarnika nagrzanego do 150st na 15minut.
eli_555