Sposób przygotowania:
Pieczarki w sosie paprykowym
Pieczarki obrać i oczyścić, podzielić na ćwiartki i skropić lekko sokiem cytrynowym. Drobno posiekać cebulę i udusić na tłuszczu. Dodać grzyby i sproszkowaną paprykę, wymieszać, a następnie dodać umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego posiekaną paprykę. Wszystko doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż płyn wyparuje. W tym momencie oprószyć pieczarki i przesiana mąką i smażyć jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę i dobrze wymieszać, pod żadnym pozorem nie zagotowując. Na wierzchu posypać siekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem, kopytkami lub ziemniaczanym puree. Można również podawać z pszennym pieczywem. SMACZNEGO