Sposób przygotowania:
Pieczarki z nadzieniem
Ziemniaki i marchewkę oczyścić, opłukać , pokroić na małe kawałki. rosół zagotować. Do wrzątku wrzucić 1/3 marchewki, gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Pozostałą marchewkę oraz ziemniaki gotować 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki, opłukać, oczyścić, trzonki odciąć, drobniutko posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. rozgrzać na patelni 1 dag tłuszczu, podsmażyć na nim trzonki pieczarek i cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem. Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Trochę zieleniny odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Marchewkę gotowaną w rosole zmiksować na gładkie piure. Dodać posiekaną zieleninę oraz kremówkę. Sos przyprawić solą i pieprzem. ziemniaki i marchewkę odcedzić, wywar zostawić. Jarzyny przełożyć do rondla, podlać 1/2 szklanki wywaru. Dodać 1/2 tartego sera i podsmażoną cebulkę z grzybami, przyprawić. Całość zgnieść tłuczkiem. przyprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić kapelusze pieczarek. grzyby ułożyć w formie żaroodpornej, polać sosem marchewkowym, posypać resztą sera, obłożyć kawałkami masła.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.