jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczarki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pieczarki z nadzieniem, wyjątkowe danie na obiad

Pieczarki z nadzieniem

Składniki:

Pieczarki z nadzieniem

 

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag marchewki
  • 1/2 litra rosołu warzywnego instant
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg pieczarek dużych
  • 1 srednia cebula
  • 3 dag masła
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 5 dag tartego żółtego sera parmezanu

Sposób przygotowania:

Pieczarki z nadzieniem
Ziemniaki i marchewkę oczyścić, opłukać , pokroić na małe kawałki. rosół zagotować. Do wrzątku wrzucić 1/3 marchewki, gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Pozostałą marchewkę oraz ziemniaki gotować 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki, opłukać, oczyścić, trzonki odciąć, drobniutko posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. rozgrzać na patelni 1 dag tłuszczu, podsmażyć na nim trzonki pieczarek i cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem. Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Trochę zieleniny odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Marchewkę gotowaną w rosole zmiksować na gładkie piure. Dodać posiekaną zieleninę oraz kremówkę. Sos przyprawić solą i pieprzem. ziemniaki i marchewkę odcedzić, wywar zostawić. Jarzyny przełożyć do rondla, podlać 1/2 szklanki wywaru. Dodać 1/2 tartego sera i podsmażoną cebulkę z grzybami, przyprawić. Całość zgnieść tłuczkiem. przyprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić kapelusze pieczarek. grzyby ułożyć w formie żaroodpornej, polać sosem marchewkowym, posypać resztą sera, obłożyć kawałkami masła.

Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.