Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Pieczarki zapiekane z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie nadziewane pieczarki niezwykle ładnie się prezentują. Są smaczne i zdrowe. Oregano można zastąpić innymi ulubionymi ziołami.

Pieczarki zapiekane z kaszą jaglaną

Składniki:

Pieczarki zapiekane z kaszą jaglaną

 

  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki startego żółtego sera (można zastąpić mozarellą)
  • sól, pieprz, oregano

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki zapiekane z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną przelać na sitku najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki należy dokładnie umyć, osuszyć. Trzonki wyciąć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojone trzonki, posiekaną drobno paprykę i cebulę. Smażyć aż do zeszklenia cebuli. Ugotowaną kaszę oraz składniki z patelni przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek i dokładnie wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Posypać z wierzchu tartym serem i oregano. Zapiekać przez ok. 20 min w temp. 200 stopni.