Sposób przygotowania:
Pieczarkowa zapiekanka
Kromkami chleba wyłożyć dno dużej blachy do pieczenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, prze-smażyć cebulę i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek. Zrobić białą zasmażkę: masło rozpuścić, dodać mąkę, połączyć mieszając. Wlać zimne mleko, wymieszać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty sos. Zasmażkę i połowę sera dodać dopieczarek,wymieszać i,jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Masę pieczarkową wyłożyć do blachy. Posypać pozostałym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 35 min w temp. 200° C. Podawać z zieloną sałatą.