Sposób przygotowania:
Pieczarkowe uszka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko i siekamy nożem. Następnie dodajemy
roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto.
Pieczarki wraz z cebulą płuczemy, obieramy i kroimy. Przysmażamy w
rondelku, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w małe kwadraciki. Po środku
każdego kwadracika kładziemy małą łyżeczkę farszu. Składamy w małe
trójkąciki, brzegi smarujemy wodą i przeciwległe dwa końce zlepiany na
kształt uszka.
Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody dodając
odrobinę oliwy, aby się nie posklejały. Po wypłynięciu na wierzch,
wyjmujemy i odcedzamy.
Spożywamy na ciepło same, z dowolnym sosem, surówką czy też popijając
barszczyk.
roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto.
Pieczarki wraz z cebulą płuczemy, obieramy i kroimy. Przysmażamy w
rondelku, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w małe kwadraciki. Po środku
każdego kwadracika kładziemy małą łyżeczkę farszu. Składamy w małe
trójkąciki, brzegi smarujemy wodą i przeciwległe dwa końce zlepiany na
kształt uszka.
Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody dodając
odrobinę oliwy, aby się nie posklejały. Po wypłynięciu na wierzch,
wyjmujemy i odcedzamy.
Spożywamy na ciepło same, z dowolnym sosem, surówką czy też popijając
barszczyk.