mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pieczarkowe uszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe pieczarkowe uszka nie tylko do barszczu

Pieczarkowe uszka

Składniki:

Pieczarkowe uszka

 

  • Na ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe uszka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko i siekamy nożem. Następnie dodajemy
roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto.
Pieczarki wraz z cebulą płuczemy, obieramy i kroimy. Przysmażamy w
rondelku, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w małe kwadraciki. Po środku
każdego kwadracika kładziemy małą łyżeczkę farszu. Składamy w małe
trójkąciki, brzegi smarujemy wodą i przeciwległe dwa końce zlepiany na
kształt uszka.
Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody dodając
odrobinę oliwy, aby się nie posklejały. Po wypłynięciu na wierzch,
wyjmujemy i odcedzamy.
Spożywamy na ciepło same, z dowolnym sosem, surówką czy też popijając
barszczyk.