Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń barania

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na pieczeń należy wybrać krótko ucięty kawałek mięsa. Mięso zawinąć w

Pieczeń barania

Składniki:

Pieczeń barania

 

  • 2 kg zadniej baraniny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 5 dag słoniny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/4 szkl octu
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki mąki lub 1/2 szkl śmietany

Sposób przygotowania:

Pieczeń barania
Na pieczeń należy wybrać krótko ucięty kawałek mięsa. Mięso zawinąć w ściereczkę dokładnie zwilżoną octem i pozostawić  na kilka dni, aby skruszało. Następnie baraninę zbić, natrzeć przyprawami, naszpikować czosnkiem i klinikami słoniny obtoczonymi w mielonym pieprzu, obsypać mąką. W rondlu z przykrywką zeszklić w oleju pokrajaną w krążki cebulę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i łyżeczkę smalcu, włożyć pieczeń i obsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla z cebulą, podlać małą ilością wody i dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Podawać z buraczkami lub kiszonymi ogórkami i ziemniakami.