Sposób przygotowania:
pieczeń barania
Z wody, octu, zgniecionych ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego zagotować marynatę. Gorącą polać dokładnie oczyszczone z łoju i opłukane mięso. Postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny, często obracając mięso. Następnie odsączyć z marynaty, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem z solą. Po godzinie oprószone mąką mięso włożyć do brytfanny na silnie rozgrzany tłuszcz i wstawić do gorącego piekarnika. Piec polewając często wytworzonym sosem. Po 30 minutach dodać pokrojone w plastry cebule i namoczone uprzednio suszone grzyby oraz kilka ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego. W miarę wyparowania sosu, należy dolewać co jakiś czas gorącej wody. Gdy mięso jest miękkie, zalać śmietaną i trzymać w piekarniku jeszcze 5 minut.