Pieczeń cielęca 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Umyte mięso oczyścić z błon i żył. Natrzeć solą zmieszaną z rozmarynem, bazylią,

Pieczeń cielęca 2

Składniki:

Pieczeń cielęca 2

 

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki oliwy
  • 700 g małych ziemniaków
  • po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i bazylii
  • pęczek koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca 2
Umyte mięso oczyścić z błon i żył. Natrzeć solą zmieszaną z rozmarynem, bazylią, naszpikowac czosnkiem, pozostawić na 1 godzinę. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, skropic olejem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia skrapiać od czasu do czaso sokiem i wodą, aby mięso szybciej się zarumieniło. Ziemniaki obrać, przekroić na połówki, oprószyć solą i tymiankiem, obłożyć nimi cielęcinę. Gdy mięso i ziemniaki będą miękkie wyjąć, cielęcinę pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, polac sosem, przybrać upieczonymi ziemniakami i posypać koperkiem.